Luister.info Blogt

dinsdag, september 23, 2008

Off the record

Als er de vorige Europese speeldag één ding is duidelijk geworden, is dat België niet het enige land meer is dat achterop hinkt. Bij onze noorderburen moet er zich nu stilaan toch ook enige lichte paniek beginnen manifesteren. Marco Van Basten sugereerde eerder dit jaar al om de BeNeLiga nieuw leven in te blazen en ik denk dat we op termijn moeilijk anders kunnen. Het is dat of het amateurisme (ook al heeft dat dat ook z'n charme).

Niet dat er bij de Belgische Voetbalbond knappe koppen genoeg rondlopen om hier echt werk van te maken. De huidige voorzitter lijkt altijd recht vanachter de toog weggesleurd terwijl zijn voorganger eerder voorzitter van de Duivenbond leek (en dan beledig ik eigenlijk nog de duivenmelkers).

Als we echter willen meetellen in Europa, echt goed voetbal zien en er een zekere vorm van profesionalisme de naam waardig op na willen houden; dan is er geen andere optie mogelijk dan centralisatie. Combineer de budgetten en andere resources van alle ploegen per provincie en je zal al een eind opschieten.

Er zijn 12 Nederlandse provincies, 10 Belgische en één Brussels Hoofdstedelijk gewest. Een competitie van 24 ploegen (laten we het Groothertogdom er meteen bijnemen) moet mogelijk zijn.

De lokale bobo's en de supporters zullen echter allemaal water in hun wijn moeten doen. De aanhangers van Beerschot, Ekeren en Antwerpen zullen het wellicht niet graag horen maar ze zullen het met elkaar moeten doen.

In tweede en derde klasse zou je de B- en C-elftallen van de eersteklassers kunnen laten spelen. Promoveren en degraderen zit er in deze context niet meer in. Ze zouden eerder kunnen dienen om (jonge) talenten te laten rijpen. In eerste klasse wordt er enkel gestreden om de Europese plaatsen (lees: centen).

Hoe "lager" de competitie, hoe meer Belgen er moeten meedoen. We moeten immers niet blind zijn voor talent uit het buitenland. Per slot van rekening zijn de vele smaakmakers in de Premier League ook van buitenlandse origine en dus moet het zeker kunnen dat jongens zoals een Ruiz, Mbokani of Dalmat hun toegevoegde waarde brengen. Maar dan alleen in de eerste ploegen. Dat een tweede of derde klasser meer gebaat is met een modale Serviër dan een lokale jongere moeten we durven betwijfelen. Belet de clubs dan ook die keuze te maken. Sterker nog; het moeten voor het grootste deel "streekproducten" zijn. Maar je moet deze jongens ook de kans geven om bij een andere BeneLiga club een stapje hoger te zetten.

Wishful thinking, pure theorie of je reinste prietpraat? You be the judge. Feit is dat we niet alleen van de spelers enige voetbalintelligentie mogen vragen, maar dat het ook meer dan tijd is dat er een management die naam waardig aan het hoofd komt van onze geliefde sport. Dat ik hierbij losjes voorbij ga aan clubliefde en eigenbelangen kan best zijn. Dat ik de zaken veel te nuchter en zakelijk bekijk kan best ook, maar dat gebeurt nu ook al. Alleen worden ploegen zoals Lierse en Beveren het slachtoffer van malafide zakenmensen terwijl er mits een beetje "gezond verstand" en "ouwe jongens krentenbrood" lokaal zoveel betere alternatieven zijn.

Labels: ,